Papoušci kakadu 3

Kakadu žlutočečelatý

Má 4 poddruhy: Cacatua galerita galerita, Cacatua galerita fitzroyi, Cacatua galerita triton, Cacatua galerita Eleonora. Vyskytují se ve východní a severní Austrálii, Melanésii, Tasmánii, a na Nové Guinei, vesměs v okolí vodních toků a v tropických deštných lesích. Lze je však zahlédnout i ve městě, v parcích a zahradách.  Ptáci mají bílé peří s nažloutlými líčky a jasně žlutý péřový hřeben na hlavě. Dospělci dorůstají velikosti 50 cm.

Ve své domovině kakadu žlutočečelatý sbírá v ranních hodinách po zemi semena, a v poledne, kdy se schovává ve stínu stromů, ozobává kůru a listy. Večer se vrací hledat potravu opět na zemi. Jeho potravní skladba zahrnuje jak semena, bobule, pupeny, květy a listy, tak i zrní a další polní plodiny. Součástí stravy jsou rovněž ořechy. Do jeho jídelníčku patří i hmyz a vajíčka sarančat.

I když je v Austrálii tento papoušek chráněn zákonem, ve farmářských oblastech je možný jejich regulovaný odstřel pro zamezení hospodářských škod.

Výživa v zajetí

Krmíme buď speciálním krmivem pro velké papoušky, anebo mícháme vlastní směsi. Přidáváme denně ovoce, včetně bobulí a zeleninu. Opeřenci by měli mít vždycky dostatek písku a gritu na trávení. A protože mají neustálou potřebu klovat, dopřejte jim denně čerstvé větvičky – buď vrbové, anebo větve ovocných stromů bez postřiku.

Je na místě také připomenout, že papouškům obecně nepodáváme avokádo – je pro ně jedovaté.

Tomuto druhu se podobá kakadu žlutolící, který je však výrazně menší – cca 35 centimetrů. Ve své domovině patří mezi kriticky ohrožené ptáky, a tudíž je chráněný.

Kakadu arový nebo také palmový

Má čtyři poddruhy: Probosciger aterrimus stenolophus, Probosciger aterrimus goliath, Probosciger aterrimus aterrimus, Probosciger aterrimus macgillivrayi. Je to temně modročerně zbarvený papoušek s červenými tvářemi. Patří k největším papouškům vůbec  – dorůstá kolem 60 centimetrů. Jeho vzhled je neobvyklý, chocholku má velikou a roztažitelnou. Žije v tropických deštných lesích na Nové Guiney, v severním Queenslandu v Austráliia na poloostrově Cape York. Postupně se jeho populace snižuje. Biotopem tohoto druhu jsou tropické pralesy, subtropické a tropické vlhké nížiny, bažinaté oblasti, lesní oblasti, v nichž se vyskytují stromové dutiny.

Kakadu palmový, žijící ve volné přírodě, klade pouze jedno vejce za rok.

Co se potravy týká, kakadu arový se za ní někdy stěhuje na veliké vzdálenosti. Vyhledává ji v korunách stromů, na zemi jen výjimečně, a to třeba při sběru semen stromů Canarium australasicum a černá zrna stromu Castanospermum australe. Dále se živí ovocem ze stromů Parinarium nonda a Pandanus. Protože tito kakaduové mají největší a nejsilnější zobák ze všech papoušků dokáží rozlousknout i ty nejtvrdší plody a ořechy – např. plody mandlovníku indického/Terminaria catappa/. Další oblíbenou součástí jídelníčku jsou semena Grevillea glauca, Perssonia falcata, Canarium australasicum.

Chovatele je nutné upozornit, že pořízení kakadua arového není právě levnou záležitostí – hodnota ptáka jde až do statisíců. Není tedy jen největší a nejsilnější, ale také nejdražší. Pokud i přesto si tento druh pořídíte, dopřejte mu – kromě semen, zeleného krmení, ovoce a zeleniny –  denně větve k okusu a oštipování – mohou být ovocné, vrbové, bezové, břízové a habrové. Občasně přidejte ořechy.

Všichni kakaduové bez výjimky uvítají – kromě vody k pití – také možnost koupele, anebo alespoň sprchování vlažnou vodou pomocí rozprašovače. Obzvláště v horkém létě je to nutné provádět denně.

Zajímá tě, jak správně krmit papoušky ?

Získej jednoduché a rychlé řešení, díky kterému budeš mít dokonalý přehled o tom, co tvoji papoušci potřebují.

e-book výživa papoušků