Pravda o kyselině šťavelové v papouščí stravě

Na mnoha serverech kolují dezinformace o kyselině šťavelové, v tomto článku bych rád laicky shrnul a osvětlil nějaká fakta, která se týkají této problematiky.

Co je kyselina šťavelová?

Kyselina šťavelová je přirozeně se vyskytující sloučenina, která se nachází v mnoha listových zeleninách, jako je salát, kapusta nebo špenát. V menším množství je přítomna v řepě, paprice, sladkých bramborách a zelí. Lze ji nalézt i v některých skořápkách, semenech, zrnech, ovoci a luštěninách.

Obava spojená s kyselinou šťavelovou spočívá v tom, že zabraňuje vstřebávání vápníku. Vápník je pro opeřence velmi důležitý, zejména v sezónně, kdy by mohla být produkována vejce. Na tomto tvrzení je zlomek pravdy, je však zjednodušené a přehnané, protože většina lidí nechápe, že kyselina šťavelová náhodně neváže veškerý obsah vápníku v jídle, ale tento proces je mnohem složitější.

Faktem je, že kyselina šťavelová potlačí vstřebávání vápníku pouze u těch potravin, které již kyselinu šťavelovou obsahují. Např. špenát obsahuje jak vápník, tak kyselinu šťavelovou. Kyselina šťavelová ve špenátu na sebe váže vápník a tím zablokuje jeho vstřebávání do krevního oběhu. Neovlivňuje však vápník v jiných potravinách, i když je konzumován ve stejném jídle.

Vzhledem k tomu, že vápník můžeme získat z různých zdrojů, lze papouškovi zajistit potřebné množství vápníku z jiných potravin obsažených ve stravě. Většina potravin s kyselinou šťavelovou má tolik dalších skvělých nutričních vlastností, že musí být udržovány ve stravě.

Je tato hrozba reálná?

Když se nad tím zamyslíte, tak existuje tolik běžných potravin, které obsahují různou hladinu kyseliny šťavelové, že naši ptáci (a my sami) bychom trpěli nedostatkem vápníku neustále, kdyby byly obavy, které kolují, oprávněné.

Nicméně pokud vaše ptactvo krmíte pouze špenátem, pak váš pták skončí s nedostatkem vápníku, protože kyselina šťavelová vyruší jediný ptačí zdroj vápníku. Pravděpodobně by se vyskytly i další nedostatky, kdyby byla podávána jen jedna strava. Proto je důležité jídelníček udržovat různorodý a kombinovat potraviny.

Pokud je strava vašeho ptáka pestrá, nemusíte řešit tuto problematiku, protože zvíře získá vápník z jiných potravin.

V žádném případě neodstraňujte známé zdravé potraviny z jídelníčku svého opeřence jen na základě ustrašených doporučení a obav ostatních chovatelů. Sice je pravda, co se říká o vztahu mezi kyselinou šťavelovou a vápníkem, avšak tato informace není žádná novina. Příroda má všechno vymyšlené, takže se zbytečně nebojte.

Poznámka: Potraviny, které jsou běžně uváděny jako bezpečné pro papoušky, mohou obsahovat kyselinu šťavelovou v množství, které je bezpečné pro konzumaci. Avšak např. listy rebarbory obsahují toxické množství kyseliny šťavelové, které je toxické jak pro lidi, tak pro ptáky.

Zajímá tě, jak správně krmit papoušky ?

Získej jednoduché a rychlé řešení, díky kterému budeš mít dokonalý přehled o tom, co tvoji papoušci potřebují.

e-book výživa papoušků