39 nebezpečných
potravin pro papoušky

Zjistěte, jaké potraviny do jídelníčku vašich papoušků nepatří, a proč by jste se jim měli vyhnout.

Amazónci rodu Pionus

V přírodě se amazonci živí ovocem, semeny, bobulemi, květy a jejich pylem. Ve své domovině spatříme amazónky hledat potravu nejčastěji v korunách stromů, méně již v křovinatém podrostu nebo na zemi. Předpokládá se, že jednotlivé druhy amazonců rodu Pionus mají podobné stravovací návyky. Brazilský...

Papoušci kakadu 3

Kakadu žlutočečelatý Má 4 poddruhy: Cacatua galerita galerita, Cacatua galerita fitzroyi, Cacatua galerita triton, Cacatua galerita Eleonora. Vyskytují se ve východní a severní Austrálii, Melanésii, Tasmánii, a na Nové Guinei, vesměs v okolí vodních toků a v tropických deštných lesích. Lze je však zahlédnout...

Rozely

Rozely a jejich výživa    Do rodu Platycercus patří osm druhů rozel.Rozela pestrá, penant, žlutobřichá, žlutohlavá, žlutolící, slámožlutá, adelaidská, černohlavá. Tento druh ptáků se hojně vyskytuje převážně v určitých oblastech Austrálie (zejména severovýchod a jihovýchod, Bassův průliv, Tasmánie). Jeden z druhů, rozela černohlavá, se...

Latam vlaštovčí

Latamové

Latamové, konkrétně latam vlaštovčí Lathamus discolor, pochází z Austrálie, hnízdí v Tasmánii a na přilehlých ostrovech. Žije tam v eukalyptových či smíšených lesích, anebo v zahradách a parcích s dostatkem kvetoucích stromů – potravou je hlavně pyl a nektar z květů; dále se latam ve volné přírodě živí hmyzem...

Ara zelenokřídlý, Ara zelený

Ara zelenokřídlý Tento papoušek se vyskytuje převážně v Kolumbii, Brazílii, Ekvádoru, Peru, Venezuele, Argentině, ale nalezneme jej i v dalších zemích, společně s ostatními velkými ary. Arové zelenokřídlí se ve volné přírodě živí hlavně semeny, plody palem a ovocem. Nepohrdnou ovšem také nektarem a květy....

Amazoňané a jejich výživa.

Amazoňané a jejich výživa.

Neofémy

Výživa neofém      Tito nádherně zbarvení ptáci se vyskytují zejména v jižní a střední oblasti Austrálie, ale také ve vnitrozemí. Neoféma nepatří mezi ohrožené druhy (mimo Neofémy žlutobřiché – Neophema chrysogaster ), nicméně na západě Austrálie její populace výrazně poklesla. Neofémy se živí...

Papoušci kakadu 2

Kakadu inka Má dva poddruhy: Cacatua leadbeateri leadbeateri a Cacatua leadbeateri mollis. Dorůstá cca 35 cm a může se pyšnit úžasným vzhledem – jeho pera na temeni tvoří jakousi korunku, či spíš skutečně bohatě zdobenou čelenku Inků. Vybarvení peří je v bílo-oranžovo-růžových odstínech. Vyskytuje...

Výživa arů

Výživa arů

Papoušci kakadu

Do čeledi kakaduovitých patří papoušci, kteří žijí v Austrálii, Indonésii, Oceánii a na Filipínách. Vyznačují se typickou pernatou chocholkou na hlavě. Většina z nich je chráněna, neboť některé druhy jsou na hranici vyhubení. Papoušci kakadu jsou schopni používat nástroj, např. klacky či jiné předměty na bubnování....